https://dezuidwestertilburg.nl/wp-content/themes/gymappstest Kleurrijke kunst in Korvel | Basisschool De Zuidwester

Kleurrijke kunst in Korvel

UIT: BRABANTS DAGBLAD.
Hier heeft onze leerlingenraad van vorig schooljaar aan meegewerkt!!!!!! Het resultaat mag er zijn!

Kleurrijke kunst op elektriciteitskastjes is ook een speurtocht: ‘Het knalt eraf’
TILBURG – Een vuilniswagen draait de Coba Pulskenslaan in, het zijraampje open. Twee duimpjes omhoog van de vuilnismannen voor urban artist Joep van Gassel: ‘Ziet er vrolijk uit’. Ze doelen op het kunstproject in dit deel van Korvel: dertien kleurrijk beschilderde elektriciteitskastjes en prullenbakken, die samen een speurtocht vormen.
Het begon klein, vertelt Van Gassel. De buurt rond het Rooseveltplein opfleuren. ,,Iets positiefs doen. Maar het contact met de bewoners heeft bepaald wat het is geworden.” Juist omdat hij als urban artist veel ervaring heeft met het maken van kunst waarbij bewoners worden betrokken, benaderde ContourdeTwern hem voor ‘de klus’.  Van Gassel is onder meer bekend van de muurschilderingen van de roze duikboot in de Piushaven en het Ladybird skatepark in de Hall of Fame. 
,,We willen in coronatijd iets voor de wijk betekenen, de buurt mooier maken en de bewoners daarbij betrekken", zegt Jacoline Pijl, buurtondersteuner bij ContourdeTwern. ,,Zo’n kunstproject levert meerwaarde op als je het niet vóór bewoners doet, maar mét bewoners.”

Iets voor kinderen

Samen trokken ze de wijk in om aan mensen te vragen wat zij op de kastjes en prullenbakken willen zien. Van Gassel: ,,Dat leverde twee A-viertjes aan antwoorden op. Daar vond ik drie hoofdonderwerpen in: fleurig, natuur en iets voor kinderen.” Een sessie met leerlingen van de in de wijk gelegen basisschool De Zuidwester maakte het kunstproject zoals het nu is: kleurrijk beschilderde kastjes en prullenbakken, die van nummer 1 tot en met nummer 13 een speurtocht door de wijk vormen. 
Soms met opdrachten erop: 'Hoeveel bomen staan er op het plein’ of ‘Doe drie koprollen’. Soms staat er een rebus op of dieren, die je kunt tellen. Ze zijn met sjablonen – ‘Ik denk dat ik er zo'n 140 verschillende heb gemaakt’ – op de kleurrijke vlakken gespoten.

Geel-paars knalt

Van Gassel kiest vaak complementaire kleuren (geel-paars, rood-groen). ,,Het knalt eraf! Het zijn kleuren die jonge kinderen tof vinden.” Tijdens het beschilderen van de kastjes kreeg hij al veel reacties van buurtbewoners. ,,En 95 procent positief.” 

Talent ontdekt

Buurtondersteuner Pijl: ,,Aan de ene kant levert het project mooie fleurige dingen op voor de buurt. Aan de andere kant hebben we er veel contacten met buurtbewoners bij gekregen, dat is superbelangrijk. En we ontdekken talent. Ik ben benaderd door een meisje van 14 dat heel goed kan tekenen. Ze vroeg of ze ook wat mocht doen met een kastje in haar straat. Ook een vriend van haar tekende. We gaan kijken of we hier een vervolg aan kunnen geven.”